Vydal jsem knihu Proti Proudu!

Leden 2020: Dostal jsem nabídku od šéfredaktorky vydavatelství Kniha Zlín udělat knižní podobu podcastu Proti Proudu.

Listopad 2022: Vychází kniha Proti Proudu.

Uzavírám nejtěžší projekt svého života. Další 4 týdny organizuji legendární akci s cílem knihu pokřtít a dostat na jedno místo všechny hosty podcastu, přátele a podporovatele.

Křest s Petrem Sýkorou (Dobrý Anděl)

První krůček

Pokud moji cestu sledujete déle, pak si možná pamatujete článek Chystám něco velkého, zapoj se! z roku 2015.

Takhle jsem si to tenkrát představoval.

Proti proudu (ano, tak se nový podcast bude jmenovat) je pro ty, kteří věří, že jediným limitem jejich života jsou oni sami. Nebo tomu věřit chtějí. Půjde o inspirativní rozhovory s lidmi, kteří jdou proti proudu a boří stereotypy. Může jít o podnikatele, sportovce, umělce nebo třeba lékaře či cestovatele. Sám nicméně nehodnotím úspěch lidí podle stavu jejich bankovního konta. Nedovoluji si ani naznačit, že učitel, který 30 let každý den dělá to, co jej naplňuje, je méně úspěšný než realitní magnát. I o tom podcast bude.
Podcast, který připravuji, nemá být o mně. Má být oslavou individuality. Poplácáním po zádech těch, kteří desetkrát neuspěli, za vytrvalost a odhodlání zkusit to znovu. Důkazem, že život podle tvých představ není nedosažitelný mýtus, jak se ti snaží všichni namluvit. Každý z nás chce v životě něčeho dosáhnout. Učit se od někoho, komu se to podařilo, je jedna z nejefektivnějších cest k vlastnímu úspěchu.

Druhý krůček

Někdy v roce 2018 jsem si tvořil svoji 25 letou vizi jako součást systému osobní produktivity a jedním z cílů bylo: Napsat knihu, která alespoň jednomu člověku zlepší život.

Nechci tím dokazovat sílu manifestace nebo mluvit o Tajemství. 😎 Chci tímto podpořit vás, kteří děláte krůčky správným směrem. Chci vám tím dát sílu, že věci někdy trvají roky (minimálně mně), tak buďte trpěliví. Kniha se teprve dostává k prvním lidem, a tak i já stále čekám na potvrzení, že se mi to povedlo.

Dobrá zpráva - můžeš to být právě TY, kdo mi ten sen splní.

Třetí až tisící krůček

Napsat to. Michelle Losekoot ve svém článku Jak napsat knihu varuje, že to zabere tisíce hodin. Nevěřil jsem jí. Zkoušel jsem mnoho způsobů. Zkoušel jsem to hacknout. Nešlo to. O pár tisíc hodin pozdějí vím, Michelle is always right 😐

O čem tedy kniha PROTI PROUDU vlastně je?

V krátkosti: O tom, jak žít "dobrý život". Jak  přijít na to, co to znamená pro vás a poté si svůj život postavit dle vašich představ.

Trošku delší varianta: Proti Proudu není podcast z kategorie zábavy. Není to ani tolik tím, že bych byl tak málo vtipný (možná trochu jo😜). Je to hlavně tím, že pro mě samotného jsou podcasty největším nástrojem osobního rozvoje. Jsem velkým zastáncem dělat věci tak, jak byste je chtěli sami. Místo tlachání se snažím z mých hostů získat recept jejich úspěchu. Jak se jim povedlo být dobří v tom, co dělají? Jak přišli na to, co to má být? Co se za ty roky snažení naučili? Jaké lekce si z toho můžem vzít my o schůdek níže?

Když jsem analyzoval těch 6 let a skoro 200 rozhovorů, začínal jsem si všímat motivů, které se často opakují. Jak je důležité poznat sám sebe a najít své silné stránky. Proč je důležité dlouhodobé přemýšlení nebo neustálé vzdělávání. Jak si vytvořit hlubší smysl ve své práci. Proč zpětně hodnotíme náš život podle našich vztahů a jak je mít dobré.

Pilíře dobrého života

Těchto zásadních motivů jsem našel 11 a rozhodl se strukturovat knihu podle nich. Považuji je za pilíře dobrého života. Není nutné v nich excelovat, ale mít je v rovnováze.

Jsou to sebepoznání, smysl v práci a životě, dlouhodobé myšlení, vztahy, neporovnávání se, sebevzdělání, lepší rozhodování, umění vypnout, práce s časem, finance a podnikání.

Ke každému pilíři nabízím pár vlastních pohledů, strategií a zkušeností a dokládám je nejlepšími rozhovory z podcastu Proti Proudu. Rozhovory jsou extrémně zeditované, abyste z nich rychle získali moudrost hostů a jsou očištěny od omáčky, která k podcastu vždy patří (ikdyž já se jí snažím udržet v mezích). Z každého rozhovoru vytahuji nejsilnější momenty a lekce.

Kniha Proti Proudu by tak měla být skvělým připomenutím toho nejlepšího, co za 7 let zaznělo (A že toho bylo. Dost mi to změnilo život:). Zároveň je švédským stolem praktických tipů, lekcí a myšlenek výjimečných osobností. Měla by být přístupná i pro lidi, kteří normálně nečtou, protože se opravdu dá číst po kouskách, jednotlivých rozhovorech nebo bonusových tipech.

Opravdu doufám a věřím, že rady z ní pomohou někomu ke kvalitnějšímu životu. Osobně totiž věřím, že ten dobrý život není tak nedosažitelný, jak si spousta lidí myslí. Chtěl bych touto knihou přispět k tomu, aby si více lidí užilo svůj čas na téhle planetě.

Víc spokojených lidí = míň agresivity a frustrace okolo nás = lepší život pro nás pro všechny.

Moc díky, pokud s tímto souzníte a jdete se mnou proti proudu! :)

ZDE KOUPÍTE KNIHU

Disclaimer: Knihu můžete koupit v jakémkoliv knihkupectví. Odkazuji zde na svůj eshop, jelikož je to pro mě výhodnější - marže knihkupectví jde mně. Jako odměnu za podporu napřímo píšu do každé knihy vlastní věnování a podpis.

Hrdý autor! Foreva and eva!

O autorovi

Tvořím podcasty a snažím se žít dobrý život. Zjištuji, jak to dělají ostatní a sdílím, jak se mi to daří. Dan Tržil.

Dan Tržil píše o podcastech, hledání dobrého života a lifestyle byznysu. Věří ve svět bez hranic a život bez omezení.